Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αγριάδα


Αγριάδα|Ζιζάνιο|Cynodon dactylon

Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε άριστο συνδυασμό με Αχιλλαία), στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).
Κάνει καλό για κυστίτιδες, ίκτερο, ηπατίτιδα, αρθριτικά, πέτρες των νεφρών. Καθαρίζει το αίμα.


Τα φύλλα είναι απαλά, με μικροσκοπικό δακτύλιο λευκών τριχιδίων στην ένωση με το κοτσάνι. Τα φύλλα στους όρθιους μίσχους έχουν μήκος 2,5-10 εκ., ενώ εκείνα των παραφυάδων και των ριζωμάτων είναι πολύ κοντά και φολιδωτά.


Οι ταξιανθίες του cynodon dactylon απλώνονται ακτινωτά από ένα σημείο στην κορυφή του μίσχου. Τα στάχυα έχουν ένα τέλειο ανθύλλιο και τα βράκτια έχουν μήκος 2 χιλ. Τα χαμηλότερα βράκτια ειναι ελαφρώς μικρότερα από τα επάνω. Τα λήμματα έχουν μήκος 2,8 χιλ., τρία νεύρα, και είναι χνουδωτά ή τραχιά στα νεύρα. Η περίοδος άνθισης είναι από το τέλος της άνοιξης μέχρι το Σεπτέμβρη. Ο καρπός (καρυόψις) είναι λείος, μακρόστενος και πεπιεσμένος στα πλάγια. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε θερμοκρασίες άνω των 20 °C, και θ’ αρχίσουν να αναπτύσσονται μέσα σε δύο εβδομάδες. Ένα φυτό μπορεί να καλύψει περιοχή 2,5 m2. Το ζιζάνιο μπορεί να αναπτυχθεί και σε πτωχό έδαφος. Στη διαρκεια της ξηρασίας τα ανώτερα τμήματά του ξεραίνονται, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται από τα ριζώματα. Προτιμά το υγρό και θερμό κλίμα και τις περιοχές όπου η ετήσια βροχόπτωση ξεπερνά τα 41 εκ.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:  
Το ζιζάνιο προέρχεται από την Αφρική, εμφανίζεται όμως σ’ όλο τον κόσμο. Είναι πολύ κοινό στις χώρες της Μεσογείου και στην Αμερική. Το Cynodon dactylon παρεμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του δέντρου και μειώνει την παραγωγή του. 
Η θερμότητα είναι απαραίτητη για να ευδοκιμήσουν τα φυτά, και οι μακρές περίοδοι παγωνιάς ή σύντομες περίοδοι με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες είναι καταστροφικές για το ζιζάνιο. Επιπλέον, χρειάζεται άμεσο ηλιακό φως για να μεγαλώσει, και η σκιά το οδηγεί σε μαρασμό.
Αντιμετώπιση: 
Το Cynodon dactylon είναι ζιζάνιο πολύ ανταγωνιστικό και επιθετικό, δύσκολα αντιμετωπίζεται, λόγω του εκτεταμένου ριζικού του συστήματος και της βλαστικής ικανότητας των τμηματικών ριζωμάτων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ζιζανίου είναι να απομακρύνουμε όλα τα μέρη των φυτών μόλιες τα εντοπίσουμε. Μέσα αντιμετώπισης είναι η χρήση ζιζανιοκτόνου και η άροση με το χέρι. Το πλέον αποτελεσματικό μέτρο είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω.
Aγροτεχνική αντιμετώπιση: 
Τα πιο διαδεδομένα αγροτεχνικά μετρα που χρησιμοποιούνται είναι η καλλιέργεια με ανταγωνιστικά φυτά και φυτά που λειτουργούν ως λιπάσματα στο έδαφος.
Mηχανική αντιμετώπιση:
Η βαθιά και τακτική άροση φέρνει στην επιφάνεια τις ρίζες του Cynodon dactylon που καταστρέφονται το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες ή με τις πολύ χαμηλές το χειμώνα. Το σκάψιμο και το ανακάτεμα του χώματος, καλό είναι να επαναλαμβάνονται κάθε βδομάδα, γεγονός που καθιστά τη μέθοδο αντιοικονομική.  Ο θερισμός των ζιζανίων δεν έχει αποτέλεσμα, αντίθετα τα ενδυναμώνει.
Χημικά μέτρα: 
Υπάρχουν κάποια χρήσιμα εντομοκτόνα, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το σπόρο του ζιζανίου, δεν επιδρούν όμως καθόλου στο ριζικο του σύστημα. Υπάρχουν και άλλα, που αντιμετωπίζουν και το σπόρο και τη ρίζα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χέρσους αγρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου